

Ljubljanski štrukelj
Recept za ljubljanski štrukelj velja za najstarejši zapisan recept štruklja v prvi izvirni slovenski kuharici iz leta 1868.
O ljubljanskem štruklju
Ljubljanski štrukelj je sladica s stoletno tradicijo, ki očara vsakogar, ki obišče Ljubljano. Okusite zgodovino Ljubljane z mestno sladico iz prve izvirne slovenske kuharice iz leta 1868, pripravljene na sodoben, inovativen način izpod prstov izjemnih slaščičark na BIC Ljubljana.
Ljubljanski štrukelj BIC Ljubljana







V sodobni preobleki
Recept za originalen ljubljanski štrukelj je plod kuharskega znanja Magdalene Knafelj Pleiweis, po njenem nareku ga je zapisala njena prijateljica Neža Lésarjeva, sproti pa je besedilo popravljal še Nežin soprog Anton Lesar. Slovenska kuharica je prva izvirna slovenska kuharica. Prva kuharica v slovenskem jeziku je namreč knjiga Valentina Vodnika »Kuharske bukve«, ki je izšla kot prevod enega ali več nemških izvirnikov leta 1799. Sodobno interpretacijo sladice so pripravile slaščičarke z BIC Ljubljana in predstavlja eno od kulinaričnih posebnosti ter značilnosti glavnega mesta Slovenije.