Čas kuhanja:

180 min

Goveja juha z jetrnimi cmočki

Klasika nedeljskih kosil, nekoč in tudi danes pogosto na mizi med prazniki.

Gurman
Gurman
Image
Bločnik s kostjo
Kosti
Voda
Jušna zelenjava
Čebula
Poper
Žafranika
Petršilj
Piščančja jetra
Česen
Maslo
Jajce
Krušne drobtine

Goveja juha

  • 60 dag govejega repa ali bočnika s kostjo
  • 20 dag kosti
  • 1.5 l vode
  • 20 dag jušne zelenjave (korenje, koleraba, zelena, stebelna zelena, peteršiljeva korenina)
  • 5 dag čebule
  • sol
  • 10 zrn popra
  • muškatni oreh
  • 2 lovorjeva lista
  • žafranika
  • peteršilj ali drobnjak

Jetrni žličniki

  • 20 dag piščančjih jeter
  • 3 dag čebule
  • 1 strok česna
  • 2 dag masla
  • 1 jajce
  • 4 dag krušnih drobtin
  • sol
  • poper
  • majaron

čas priprave

180 min

količina

4 OSEBE

Primerno tudi za

Vsejedci

Juhe

Goveja juha z jetrnimi cmočki

Goveja juha je pripravljena iz dobrega kosa govejega mesa, ki ga damo vedno kuhati v hladno vodo, za boljši okus pa dodamo še kosti, jušno zelenjavo in začimbe. Za njeno pripravo si je potrebno vzeti čas. Lahko jo ponudimo kot bistro juho ali z rezanci, palačinkami, jušnimi kroglicami, zdrobovimi cmoki, a posebna je z jetrnimi cmočki

Priprava

Koraki priprave

Goveja juha

1.

Meso s kostmi speremo pod vodo. Kosti lahko tudi blanširamo.

2.

V kozico nalijemo vodo in vanj položimo meso ter počasi zavremo. Počasi naj vre dobro uro.

3.

Na ponvi s papirjem za peko opečemo polovico čebule do temno rjave barve.

4.

Zelenjavo operemo in olupimo in narežemo.

5.

Vso pripravljeno zelenjavo damo k juhi in jo začinimo. Pustimo, da juha počasi vre še najmanj dobro uro in pol. Juho odstavimo in pustimo 10 minut, da se sčisti, nato jo precedimo skozi gosto cedilo.

Jetrni žličniki

6.

Jetra zmeljemo.

7.

Dodamo omehčano maslo, fino nasekljano čebulo in česen, jajce ter začimbe. Dobro premešamo. Na koncu dodamo še drobtine. Maso postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut, da drobtine zgostijo zmes.

8.

Nato oblikujemo žličnike. Kuhamo jih v juhi dobrih 5 minut.

9.

Pred serviranjem lahko dodamo narezano jušno zelenjavo, ki se je kuhala v juhi, in sesekljan peteršilj ali narezan drobnjak.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Goveja juha je kraljica med juhami in je bila v Ljubljani vedno obvezni del poštenega kosila. To se je uveljavilo v 19. in na začetku 20. stoletja, ko je dobila čista goveja juha častno mesto na mizi sobotnega ali nedeljskega kosila. Zakuha je bila različna: rezanci, štruklji, cmočki, fritati, žličniki … Goveja juha je imela izrazit statusni simbol družbenega prestiža in prehranskega obilja. Uživale so jo vse družbene skupine. V kmečkem okolju je bila na mizi le ob nedeljah in praznikih.

Vir: Bogataj, Janez (2014). Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele. Ljubljana: Turizem Ljubljana.

Podobni recepti

Juhe

Sirovi štrukeljci v juhi

Juha