Govnáč (tudi présnek, posílen zéle, swádek zéle) je samostojna jed iz svežega kuhanega zelja in krompirja, značilna predvsem za gorenjsko gastronomsko regijo, na različne načine pa ga pripravljajo tudi drugod po Sloveniji. Narečno poimenovanje »govnač« izhaja iz besede »glavnjač«, jed iz zeljnate glave. Uživamo jo lahko samostojno ali kot prilogo k mesu in kranjskim klobasam.
Kranjska klobasa je v svetu najbolj poznana kot »Krainer Wurst« ali »Kransky Sausage«. O njenem poimenovanju obstaja veliko pripovedi. Kranjska klobasa je verjetno svoje ime dobila po razpoznavni klobasi s Kranjskega, kjer je bilo izdelovanje klobas zelo razširjeno. Ena od pripovedi je povezana tudi z gostilno Marinšek iz Naklega pri Kranju, kjer naj bi se po dolgi poti z Dunaja proti Trstu ustavil cesar Franc Jožef in se želel okrepčati. Gostilničarja je vprašal, kaj mu lahko ponudi, ta pa mu je odvrnil, da imajo le navadne klobase in nič drugega. Cesar je naročil klobaso, jo poskusil in navdušeno dejal: »To vendar ni navadna klobasa, to je kranjska klobasa!« Zgodba se v sodobnem času pogosto vključuje v promocijo kranjske klobase. Prav tako k temu pripomore vsakoletni Festival kranjske klobase, ki ga sestavlja strokovno ocenjevanje kranjskih klobas in izbor najboljše za tekoče leto. Slovenija je kranjsko klobaso zaščitila tudi na ravni Evropske unije. Kranjska klobasa je z ameriško astronavtko slovenskih korenin, Sunito Williams, leta 2006 poletela tudi v vesolje.