Čas kuhanja:

60 min

Govnač s kranjsko klobaso

Ni vsaka klobasa prava kranjska klobasa …

Gurman
Gurman
Image
Krompir
Ohrovt
Šalotka
Česen
Kranjska klobasa
Prekajena slanina
Zelena
Mleta paprika
Poper
Brinove jagode
Lovor
Petršilj
Timijan

Sestavine za govnačev pire

  • 300 g krompirja
  • 200 g ohrovta
  • 40 g šalotke
  • 3 stroke česna
  • majaron, peteršilj, lovor, luštrek, bel poper, sol, timijan

Sestavine za govnačeve zvitke

  • 80 g ohrovta
  • 120 g krompirja
  • 60 g kranjske klobase
  • 30 g šalotke
  • sol, bel poper, peteršilj
  • 8 ohrovtovih listov

Sestavine za omako s slanino

  • 250 g mesnate prekajene slanine
  • 30 g oljčnega olja
  • 40 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 2 stebla zelene
  • 140 g belega vina
  • 6 dl piščančje osnove
  • mleta paprika, lovorov list, 3 brinove jagode, sol, celi poper,poper

Sestavina za pečeno kranjsko klobaso

  • 1 kranjska klobasa

Sestavina za ohrovtov čips

  • zunanji zeleni listi ohrovta

čas priprave

60 min

količina

4 OSEBE
Mesne jedi

Govnač s kranjsko klobaso

Je sestavljena samostojna jed iz pireja, zvitka, omake in kranjske klobase, namesto zelja pa pripravljena z ohrovtom.

Priprava

Koraki priprave

1.

Za govnačev pire krompir in ohrovt narežemo na manjše kocke, česen in šalotko nasekljamo. Na olju prepražimo šalotko, dodamo česen, malo prepražimo, nato pa dodamo ohrovt in krompir ter še malo popražimo. Zalijemo z jušno osnovo in dušimo, da se sestavine zmehčajo. Zmeljemo v gladek pire.

2.

Govnačeve zvitke pripravimo tako, da šalotko nasekljamo, krompir, ohrovt in klobaso narežemo na majhne kockice. Na olju prepražimo šalotko, dodamo klobaso in ohrovt. Na hitro prepražimo in dodamo krompir ter začimbe. Zalijemo z jušno osnovo in dušimo, da se sestavine zmehčajo. Odstavimo in malo ohladimo.  Zavijemo v ohrovtove liste, ki smo jih predhodno blanširali v slanem kropu. Pred serviranjem popečemo na maslu.

3.

Za omako s slanino na olju prepražimo čebulo, slanino in zeleno. Dodamo česen in papriko ter prepražimo. Zalijemo z vinom in reduciramo. Vino reduciramo na polovico, dodamo še začimbe in zalijemo s piščančjo osnovo. Ponovno reduciramo do polovice, nato precedimo in po potrebi zgostimo.

4.

Klobaso skuhamo in pred serviranjem na hitro popečemo.

5.

Za dekoracijo iz zunanjih zelenih listov ohrovta pripravim ohrovtov čips tako, da zunanje zelene liste le natrgamo na večje dele, ocvremo v vročem olju in solimo.

6.

Serviranje

Na krožnik damo žlico govnačevega pireja, nanj položimo govnačev zvitek, oblijemo z omako, dodamo klobaso ter dekoriramo z ohrovtovim čipsom.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Govnáč (tudi présnek, posílen zéle, swádek zéle) je samostojna jed iz svežega kuhanega zelja in krompirja, značilna predvsem za gorenjsko gastronomsko regijo, na različne načine pa ga pripravljajo tudi drugod po Sloveniji. Narečno poimenovanje »govnač« izhaja iz besede »glavnjač«, jed iz zeljnate glave. Uživamo jo lahko samostojno ali kot prilogo k mesu in kranjskim klobasam.

Kranjska klobasa je v svetu najbolj poznana kot »Krainer Wurst« ali »Kransky Sausage«. O njenem poimenovanju obstaja veliko pripovedi. Kranjska klobasa je verjetno svoje ime dobila po razpoznavni klobasi s Kranjskega, kjer je bilo izdelovanje klobas zelo razširjeno. Ena od pripovedi je povezana tudi z gostilno Marinšek iz Naklega pri Kranju, kjer naj bi se po dolgi poti z Dunaja proti Trstu ustavil cesar Franc Jožef in se želel okrepčati. Gostilničarja je vprašal, kaj mu lahko ponudi, ta pa  mu je odvrnil, da imajo le navadne klobase in nič drugega. Cesar je naročil klobaso, jo poskusil in navdušeno dejal: »To vendar ni navadna klobasa, to je kranjska klobasa!« Zgodba se v sodobnem času pogosto vključuje v promocijo kranjske klobase. Prav tako k temu pripomore vsakoletni Festival kranjske klobase, ki ga sestavlja strokovno ocenjevanje kranjskih klobas in izbor najboljše za tekoče leto. Slovenija je kranjsko klobaso zaščitila tudi na ravni Evropske unije. Kranjska klobasa je z ameriško astronavtko slovenskih korenin, Sunito Williams, leta 2006 poletela tudi v vesolje.

Podobni recepti

Mesne jedi

Svinjska pečenka, pečena gomoljna zelenjava, gratiniran nadevan krompir

Mesne jedi

Zeljne krpice s slanino

Mesne jedi

Leteči žganci z masovnikom, sotiran grah, karamelizirana jabolka z brusnicami

Juha