Čas kuhanja:

75 min

Leteči žganci z masovnikom, sotiran grah, karamelizirana jabolka z brusnicami

Priljubljena jed fakinov iz ljubljanskega pristanišča s pridihom današnjega časa

Gurman
Gurman
Image
Piščančja bedra
Pišančje peruti
Jajca
Sladka smetana
Kisla smetana
Maslo
Jabolko
Brusnice
Grah

Sestavine za leteče žgance

  • 400 g piščančjih beder brez kosti
  • 4 piščančje peruti
  • sol, poper, česen v prahu
  • sveži timijan, peteršilj
  • gel burger za vezavo (lahko nadomestimo s pol jajca)
  • 3 jajca
  • moka in drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

Sestavine za masovnik

  • 1 dl sladke smetane
  • 150 g kisle smetane
  • 30 g koruzne moke
  • žafran, sol, poper
  • 1 rumenjak

Sestavine za karamelizirana jabolka z brusnicami

  • 50 g sladkorja
  • 100 g jabolka
  • 40 g suhih brusnic
  • 20 g masla
  • 0.5 dl belega vina
  • 1 dl sladke smetane
  • klinčki, kardamom, sok in lupina limete

Sestavine za sotiran grah

  • 200 g graha
  • 20 g masla
  • meta, sol, poper

čas priprave

75 min

količina

4 OSEBE
Mesne jedi

Leteči žganci z masovnikom, sotiran grah, karamelizirana jabolka z brusnicami

Leteči žganci so mesna jed, pripravljena s postopkom cvrenja, lepo jo dopolnjujejo masovnik (kremna jed), grah in jabolka z brusnicami.

Priprava

Koraki priprave

1.

Leteče žgance pripravimo tako, da meso odluščimo od kosti in ga narežemo na majhne kocke. Piščančje peruti skuhamo v osnovi, odstranimo meso in očistimo debelejšo kost. Narezano meso začinimo z soljo, poprom, česnom, svežim timijanom in pomešamo z burger gelom ter dobro premešamo. Oblikujemo v kroglice.

2.

Paniramo v moki, jajcu s peteršiljem in soljo ter v drobtinah.

3.

V vsako kroglico zapičimo kost. Okoli kosti ovijemo aluminijasto folijo. Ocvremo v vročem olju. Folijo odstranimo.

4.

Masovnik pripravimo tako, da v majhni kozici zmešamo sladko in kislo smetano,  moko ter začinimo. Počasi kuhamo, da se zgosti.  Na koncu dodamo rumenjak. Kremo prelijemo v sifon, dodamo dve bombici in postavimo na toplo.

5.

Za karamelizirana jabolka z brusnicami v kozici počasi segrejemo sladkor in karameliziramo do nežno rjave barve. Dodamo maslo, na kocke narezana jabolka in brusnice ter dobro premešamo. Dodamo klinčke, kardamom in vino ter pokuhamo, na koncu obogatimo še s sladko smetano, dodamo limetin sok in lupino ter prevremo.

6.

Grah blanširamo in olupimo. Sotiramo na maslu skupaj z narezanimi listi mete. Začinimo.

7.

Serviranje

Na krožnik z žlico naložimo masovnik, poleg položimo leteče žgance, dodamo sotiran grah in dopolnimo s karameliziranimi jabolki z brusnicami.

matick

matick

Zanimivosti

Zanimivosti

Leteči žganci so duhovito poimenovanje za ocvrta piščančja bedra in perutnice. Bili so najbolj priljubljena jed med »fakini«, delavci v mestnem pristanišču ob Ljubljanici. Uživali so jih za malico v gostilni Pri zlati ladjici. Žganci iz različnih vrst moke so bili sicer najbolj vsakdanja in množična jed, pogosto tudi jed revščine in preživetja. Kot zabelo k žgancem se je, predvsem v alpskem svetu, užival másovnik. Másovnik (máselnik, máslovnik, másunk) je gosta in mastna kremna jed iz kuhane kisle ali sladke smetane z zakuhano moko (belo, ajdovo ali koruzno) in jajci. Z másovnikom so prelili tudi mlince ali štruklje.

Podobni recepti

Mesne jedi

Svinjska pečenka, pečena gomoljna zelenjava, gratiniran nadevan krompir

Mesne jedi

Zeljne krpice s slanino

Mesne jedi

Govnač s kranjsko klobaso

Juha