Čas kuhanja:

15 min

Mušelni

Meščanski ponaredek, s katerim so v preteklosti gospodinje v Ljubljani pretentale, a hkrati razveseljevale svoje goste. Pa veste, zakaj?

Gurman
Gurman
Image
Teletina
Telečjega priželjca
Kruh
Maslo
Mleko
Jušna osnova
Parmezan
Rumenjak
Kisla smetana
Čebula

Sestavine

  • 200 g kuhane ali pečene teletine
  • 200 g telečji priželjc
  • 80 g čebule
  • maslo
  • 1 žemlja ali bel kruh
  • 3 dl mleka
  • 1 dl jušne osnove
  • 180 g kisle smetane
  • 1 rumenjak
  • sol
  • nariban parmezan

čas priprave

15 min

količina

6 OSEBE
Mesne jedi

Mušelni

Mušelni so mesna jed iz telečjega mesa na školjčni lupini, ki se v pečici lepo zapeče in daje le videz pripravljene ribje jedi.

Priprava

Koraki priprave

1.

Kruh ali žemljo namočimo v mleku in dobro ožamemo. Priželjc blanširamo in očistimo ter narežemo na majhne kocke.

2.

Telečje meso drobno nasekljamo in dodamo kruhu.

3.

Čebulo drobno nasekljamo, prepražimo in jo primešamo k pripravljenim sestavinam. Primešamo še dve žlici kisle smetane, rumenjak in sol ter dobro premešamo. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo, da je zmes primerno sočna.

4.

Z žlico zmes polagamo v školjčne lupine, ki jih prej namažemo z maslom. Po vrhu tanko prelijemo s kislo smetano in posujemo z naribanim trdim sirom.

5.

Pečemo v pečici na 200 °C do zlato rumene barve. Postrežemo toplo v lupinah.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Múšelni (iz nem. Muschel, školjka) so jed v školjčni lupini (jakobove pokrovače ali capesante). Gre za »ponarejeno« školjčno meso, kar pomeni, da se namesto školjčnega uporabi telečje meso in postreže gratinirano v školjčni lupini. Težnja ponarejanja izvirnih sestavin je bila povezana s hitro pokvarljivostjo školjk zaradi dolgega prevoza do končnega uporabnika. V preteklosti so bile morske školjke zelo cenjene in so veljale za veliko specialiteto. V ljubljanskih mestnih družinah so múšelne pripravljali le ob posebnih svečanih priložnostih, največkrat v obliki tople predjedi, kjer so gostom postregli največ eno ali dve školjčni lupini z mesom.

Podobni recepti

Mesne jedi

Svinjska pečenka, pečena gomoljna zelenjava, gratiniran nadevan krompir

Mesne jedi

Zeljne krpice s slanino

Mesne jedi

Govnač s kranjsko klobaso

Juha