Čas kuhanja:

75 min

Pečeni sirovi štruklji s fižolovo peno

Majhna zrna fižola z veliko močjo

Gurman
Gurman
Image
Moka
Jajce
Sol
Kisla smetana
Skuta

Sestavine za vlečeno testo

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • sol
  • 2.5 g olja
  • 1 dl mlačne vode

Sestavine za nadev

  • 600 g skute
  • 250 g pregrete smetane
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 jajci
  • sol

Sestavine za fižolovo peno

  • 100 g rjavega fižola v zrnju
  • 80 g jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršilj, koleraba)
  • lovorov list
  • 2 stroka česna
  • 80 g čebule
  • 40 g krompirja
  • majaron
  • timijan
  • sol
  • poper

čas priprave

75 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Brezmesne jedi

Pečeni sirovi štruklji s fižolovo peno

Sirovi štruklji so pripravljeni iz vlečenega testa z nadevom iz skute, pregrete in kisle smetane ter kuhani in nato pečeni.

Priprava

Koraki priprave

1.

Nadev pripravimo tako, da skuto pretlačimo in ji dodamo rumenjake, pregreto smetano, kislo smetano sol in poper. S pomočjo metlice zmes dobro premešamo. Iz beljakov naredimo sneg in jih ročno s pomočjo kuhalnice vmešamo v zmes skute.

2.

Za vlečeno testo moko presejemo, dodamo jajce in olje, malo soli ter manjšo količino mlačne vode. Zgnetemo v mehko in prožno testo. Vodo dodajamo postopoma, da ni testo preveč mokro. Zgneteno testo zavijemo z živilsko folijo in ga pustimo počivati na hladnem eno uro.

3.

Z nadevom premažem testo, ki smo ga predhodno na tanko razvlekli na kuhinjskem prtiču. Štruklje s prtičem zvijemo. Štrukelj zavijemo v namaščeno alu folijo. Kuhamo v vreli vodi približno 25 minut – odvisno od debeline štruklja. Štruklje narežemo, nato opečemo na ponvi z nekaj masla.

4.

Fižolova pena: Vso zelenjavo operemo in olupimo. Zelenjavo narežemo na kocke.

5.

Fižol en dan pred uporabo namočimo v vodi. Fižol skuhamo v slani vodi. Posebej prepražimo nasekljano čebulo do zlato rumene barve, nato dodamo jušno zelenjavo in nasekljan česen. Krompir umijemo in olupimo ter narežemo na kocke.  Prepraženi jušni zelenjavi dodamo kuhan fižol z vodo in krompir. Dodamo lovorjev list, majaron, sol, poper in šetraj. Kuhamo do mehkega.

6.

Odstranimo lovorjev list, juho gladko zmeljemo, po potrebi še začinimo in še malo prevremo. Po potrebi precedimo čez gosto cedilo. Gosto kremno juho damo v sifon in dodamo bombico. Do uporabe shranimo na toplem.

7.

Serviranje

Popečene štruklje naložimo na krožnik in zraven nabrizgamo pripravljeno fižolovo peno.

Neli Selan

Neli Selan

Kot predavateljica v višješolskem študijskem programu gostinstvo in turizem je že več let zaposlena na BIC Ljubljana. Strokovne nasvete in okusne recepte redno deli v radijskih oddajah za otroke in Odprti kuhinji, priljubljeni prilogi časopisa NeDelo. Poleg pedagoškega dela je Neli že vrsto let tudi vodja priljubljenih otroških kulinaričnih delavnic "Mami, oči, v soboto kuham jaz", kjer z veseljem ustvarja nove recepte in otrokom omogoča, da vstopijo v čarobni svet kulinarike. Je dobitnica medalje za odličnost v kulinariki na mednarodnem tekmovanju Euroskills.

Zanimivosti

Zanimivosti

Štruklji (beseda štrukelj – Struckel je prevzeta iz avstrijske nemščine) so ena izmed najbolj značilnih slovenskih prazničnih jedi. Jed ima zavito, polžasto obliko. V različnih izvedenkah in načinih priprave jih poznajo v vseh slovenskih gastronomskih regijah. Najpogostejši so štruklji s skutnim nadevom. Testo je vlečeno ali kvašeno. Kuhamo jih v vreli slani vodi, parimo na sopari ali pečemo v pečici. S štruklji so v preteklosti postregli pri različnih kmečkih opravilih, kot so setev, košnja, žetev, mlatev. Na mizi so bili tudi ob vseh večjih praznikih in med postom.

Podobni recepti

Brezmesne jedi

Zagorski štruklji

Brezmesne jedi

Krompirjevka iz vlečenega testa

Juha