Čas kuhanja:

80 min

Repunclova solata

Motovilec ali repuncl, to je zdaj vprašanje.

Gurman
Gurman
Image
Motovilec
Jajca
Cvetača
Rdeča pesa
Česen
Rdeča redkvica
Maslo
Gorčica
Limona
Petršilj

Sestavine za solato

  • motovilec
  • 4 trdo kuhana jajca
  • rdeča pesa
  • cvetača
  • 100 g česna
  • 3.5 dl mleka
  • rdeča redkvica
  • preliv: sol, olje, jabolčni k

Sestavine za jajčno kremo

  • 4 rumenjaki (trdo kuhani)
  • 50 g masla
  • 0.5 žličke gorčice
  • sol, poper
  • peteršilj
  • 1 žlička hrena
  • limonin sok
  • kisla smetana

čas priprave

80 min

količina

8 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Priprava

Koraki priprave

1.

Motovilec očistimo, operemo in osušimo.

2.

Rdečo peso spečemo na soli, ohladimo in narežemo.

3.

Cvetačo razdelimo na cvetove, jih po sredini prerežemo, napol skuhamo in opečemo na maslu.

4.

Trdo kuhana jajca olupimo, ločimo rumenjake. Iz rumenjakov in ostalih sestavin pripravimo jajčno kremo tako, da v kotličku vmešamo maslo, dodamo pretlačene rumenjake, gorčico, kislo smetano, sol, poper, sesekljan peteršilj, nariban hren, limonin sok in vse gladko premešamo. Kuhane beljake pa drobno naribamo.

5.

Posebej pripravimo česen z mlekom. Narežemo 100 g česna na 1 mm debele rezine in jih pomešamo s 350 g mleka. Segrejemo na 70˚C , takoj odstavimo in ocedimo. Česen speremo pod vodo, naložimo na pladenj, solimo. Sušimo na 80 ˚C  približno 1 uro.

6.

Redkvice operemo, narežemo na tanke kolobarje. Lahko jih pripravimo že en dan prej. Narežemo jih na tanke kolobarje, vložimo v tekočino za vlaganje, pri čemer spodaj navedene sestavine zavremo, ohladimo in prelijemo čez redkvice.

7.

Serviranje

V globok krožnik ali skledo za solato naložimo opran in osušen motovilec. Poljubno dekorativno naložimo vse pripravljene sestavine.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

»Čedna oprana solata se vloži v skledo, v sredo se postavi en kuhani kavlifior (cvetačo).« Recept za »repunclovo« ali motovilčevo solato (tudi Vodnikova motovilčeva ali »repunclova« solata) je prvi objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku, ki je izšla v Ljubljani leta 1799. Gre za prevode iz nemških izvirnikov, prvič pa je v slovenskem jeziku podana strokovna kulinarična terminologija, ki poleg kulinarične vzgoje, daje knjigi poseben pomen. V knjigi je Vodnik objavil tristo receptov, med drugimi tudi sedem receptov za različne solate, katerih uživanje v tistem času še ni bilo splošno razširjeno. »Repunclova« solata izhaja iz neposrečenega nemškega poimenovanja za motovilec – Rapunzel.

Podobni recepti

Ribje jediSolate

Dimljena postrv z mlado špinačo, tatarsko ajdovo kašo, rdečo peso in pinjolami

Juha