Poprtnik – božični kruh

Okrašen s toliko ptički, kot je otrok pri hiši, prinaša veselje v božičnem času.

Gurman
Gurman
Image

Sestavine

  • 1 kg pšenične bele moke
  • 100 g masla
  • 1 celo jajce
  • 2 rumenjaka
  • 5 dl mleka
  • 30 g sladkorja ali cvetličnega medu
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 42 g kvasa
  • 10 g soli
  • 4 g naribane limonine lupine
  • 2 cl ruma
  • rumenjak in sladka smetana za premaz

čas priprave

min

količina

4 OSEBE
Sladka peciva

Poprtnik božični kruh

Praznični kruh s posebnim izročilom ob božičnih praznikih, pripravljen iz boljšega kvašenega testa in bogato okrašen.

Priprava

Koraki priprave

1.

Iz zgornjih sestavin zamesimo testo. Moko presejemo v skledo, vanjo nadrobimo kvas, dodamo vse ostale sestavine (lahko še malo naribane limonine lupine) razen mleka.

2.

Mleko pa dodajamo postopoma med zamesitvijo testa, saj tako lahko ocenimo, kdaj bo v testu dovolj tekočine, da bo srednje trdo in ravno prav voljno. Testo oblikujemo v hlebček in ga pustimo vzhajati 20 minut.

3.

Vzhajano testo pregnetemo in tretjino testa namenimo za okraske.

4.

Iz preostalega testa oblikujemo hlebec, ki ga malo potlačimo, da rahlo poravnamo površino. Hlebec ponovno vzhajamo, medtem pa pripravimo okraske za poprtnik. Z okraski lahko poprtnik okrasimo na različne načine.

5.

Okraske po želji oblikujemo, naredimo kitke, ptičke ali drugo okrasje.

6.

Za daljšo kito iz testa za okraske naredimo štiri dolge pramene, jih postavimo v obliki črke A, na vrhu stisnemo, nato iz njih spletemo kito in jih na koncu stisnemo skupaj. Z dolgo kito nato obložimo poprtnik. Lahko naredimo tudi več manjših kit in  ga z njimi obložimo na poljuben način. Iz manjših pramenov izdelamo ptičke, lahko pa tudi kakšne druge okraske (zvezde, letnico …).

7.

Ko hlebec ponovno vzhaja, ga premažemo z vodo in obložimo s pripravljenimi okraski iz testa. Pred pečenjem ga premažemo še z mešanico rumenjaka in smetane.

8.

Pečemo 50 min na 180 °C.

Milka Debeljak in Miso Kolar

Milka Debeljak in Miso Kolar

Milka Debeljak je nosilka nesnovne dediščine priprave poprtnika. Neformalne skupine gospodinj geografsko zaokroženih območij so kot nosilke dediščine evidentirane pri Ministrstvu RS za kulturo. Je aktivna prostovoljka Zavoda Parnas iz Velikih Lašč. Svoje znanje in veščine o poprtniku preko delavnic prenaša na otroke, dijake, študente in širšo javnost. Sodelovala je tudi pri snemanju filma o poprtniku, ki je objavljen na https://zavod-parnas.org/w/poprtnik/ in aktivno sodeluje pri izvedbi Festivala božičnega kruha, ki ga izvaja Zavod Parnas s partnerji v času od novembra do januarja v okviru projekta Uživam tradicijo. Mišo Kolar, ki je poprtnik pripravil, je učitelj praktičnega pouka in vodja pekarske delavnice na BIC Ljubljana.

Zanimivosti

Zanimivosti

Poprtnik (popŕtnik, poprtník, poprtnják, podprtnik, bôžič, božíčnik, žúpnik) je obredna jed, ki je bila na mizi skozi vse božične praznike (tri svete večere) do svetih treh kraljev. Hranili so ga na mizi, pokritega s prtom, od tod ime. Ponekod so spekli en hlebec, drugod po tri. Hlebec je bil okrašen s testenim okrasjem (kite, ptice, petelini, volički, oslički, sveta družina …). Po ljudskem verovanju ima poprtnik, ki izvira iz predkrščanskega obdobja, magično in zdravilno moč. Zaradi tega ga morajo biti deležni vsi družinski člani, prav tako živina, ki je bila pri hiši. Tradicija poprtnikov je danes razširjena predvsem na Dolenjskem.

Podobni recepti

Sladka peciva

Lešnikovi amareti

Sladka peciva

Vodnikove prestice

Sladka peciva

Snežne kepe z vanilijevo kremo

Juha