Čas kuhanja:

90 min

Zeljne krpice s slanino

Mmmmm - odlična jed, ki jo boste z veseljem pripravljali v hladnih zimskih dneh. Preprosta in hitra priprava, zato so zeljne krpice zelo primerne za današnji hiter tempo življenja. Poznana je v Sloveniji in tudi na Hrvaškem.

Gurman
Gurman
Image
Čebula
Prekajena slanina
Sveže zelje
Kumina
Mleta paprika
Paradižnik
Sol
Poper
Petršilj

Testo za rezance

  • 20 dag moke
  • 2 jajci

Zeljne krpice

  • 3 dag maščobe
  • 5 dag čebule
  • 6 dag prekajene slanine
  • 25 dag svežega zelja
  • ščep kumine
  • 5 g mlete paprike
  • 15 dag dag paradiž. concasseja
  • 0.5 dl rdečega vina
  • petršilj
  • sol
  • poper

Omaka iz slanine

  • 35 dag slanine
  • 1 dag olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1 vejica stebelne zelene
  • 1 strok česna
  • mleta paprika
  • 30 ml franc. vermuta noilly prat
  • 80 ml rdečega suhega vina
  • 1 list lovorja
  • 1 brinova jagoda
  • 10 belih zrn popra
  • 1 l piščančje osnove

čas priprave

90 min

količina

4 OSEBE

Primerno tudi za

Vsejedci

Kult316

Video recepta

Mmmmm - odlična jed, ki jo boste z veseljem pripravljali v hladnih zimskih dneh. Preprosta in hitra priprava, zato so zeljne krpice zelo primerne za današnji hiter tempo življenja. Poznana je v Sloveniji in tudi na Hrvaškem.

Priprava

Koraki priprave

Postopek priprave testa za rezance:

1.

Moko presejemo in ji dodamo jajci, sol in po potrebi vodo.

2.

Testo zgnetemo. Gnetemo ga približno 10 minut. Pustimo ga 30 minut počivati.

3.

Razvaljamo ga v večje »bleke«.

4.

Testo nato z rezilom narežemo na krpice v velikosti 2 x 2 cm.

Postopek priprave paradižnikovega concasseja:

5.

Paradižnik operemo, mu izrežemo zeleni del, na drugi strani v lupino zarežemo x.

6.

Paradižnik blanširamo.

7.

Ohladimo ga v mrzli vodi z nekaj ledu in ga olupimo.

8.

Razrežemo ga na četrtinke.

9.

Izdolbemo mu sredico in narežemo kocke velike 1 x 1 cm.

10.

ter ga nato narežemo kocke velike 1 x 1 cm

Postopek priprave zeljnih krpic:

11.

Slanino narežemo na drobne kocke.

12.

Čebulo olupimo in fino nasekljamo.

13.

Peteršilj operemo in ločimo liste ter stebla. Nasekljamo samo liste peteršilja.

14.

Peteršilj operemo in ločimo liste ter stebla. Nasekljamo samo liste peteršilja.

15.

Sveže zeljne liste operemo, narežemo na trakove, nato še na kocke v velikosti 2 x 2 cm.

16.

Na maščobi zarumenimo dobro sesekljano čebulo in na kocke narezano slanino. Dodamo mleto papriko in še to na hitro prepražimo. Primešamo na krpice narezano zelje, začimbe in paradižnikov concasse.

17.

V večjem loncu zavremo vodo, jo osolimo, v njej skuhamo testeninske krpice. Kuhamo jih dobri 2 minuti. Ko so kuhane, jih odcedimo in splahnemo pod hladno vodo

18.

Zmehčanemu zelju prilijemo vino in še nekaj minut dušimo. Nato dodamo kuhane, dobro odcejene krpice in sesekljan peteršilj. Po okusu dosolimo. Vse skupaj dobro premešamo in ogrejemo.

Ocvrt ohrovt

19.

Ohrovt operemo, natrgamo, začinimo s soljo, poprom in oljčnim oljem. Položimo ga na pekač in pečemo v pečici na 150 ℃, 10 minut.

Postopek priprave omake iz slanine

20.

Stebelno zeleno očistimo in narežemo na drobne kocke.

21.

Čebulo olupimo in fino nasekljamo

22.

Slanino narežemo na drobne kocke.

23.

V kozici jo prepražimo z nekaj maščobe.

24.

Prepraženi slanini dodamo na kocke narezano stebelno zeleno.

25.

Zmesi dodamo še nasekljano čebulo. Vse skupaj na nizki temperaturi pražimo 10 minut.

26.

Na koncu zmesi dodamo vse začimbe, vino in vermut noilly prat.

27.

Zmes zalijemo s piščančjo osnovo, zavremo in počasi kuhamo še 20 minut.

28.

Omako nato precedimo in postrežemo poleg zeljnih krpic.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Podobni recepti

Mesne jedi

Svinjska pečenka, pečena gomoljna zelenjava, gratiniran nadevan krompir

Mesne jedi

Govnač s kranjsko klobaso

Mesne jedi

Leteči žganci z masovnikom, sotiran grah, karamelizirana jabolka z brusnicami

Juha