Zeljne krpice s slanino
Mmmmm - odlična jed, ki jo boste z veseljem pripravljali v hladnih zimskih dneh. Preprosta in hitra priprava, zato so zeljne krpice zelo primerne za današnji hiter tempo življenja. Poznana je v Sloveniji in tudi na Hrvaškem.
Čas kuhanja:
90 minMmmmm - odlična jed, ki jo boste z veseljem pripravljali v hladnih zimskih dneh. Preprosta in hitra priprava, zato so zeljne krpice zelo primerne za današnji hiter tempo življenja. Poznana je v Sloveniji in tudi na Hrvaškem.
čas priprave
90 min
količina
Primerno tudi za
Vsejedci
1.
Moko presejemo in ji dodamo jajci, sol in po potrebi vodo.
2.
Testo zgnetemo. Gnetemo ga približno 10 minut. Pustimo ga 30 minut počivati.
3.
Razvaljamo ga v večje »bleke«.
4.
Testo nato z rezilom narežemo na krpice v velikosti 2 x 2 cm.
5.
Paradižnik operemo, mu izrežemo zeleni del, na drugi strani v lupino zarežemo x.
6.
Paradižnik blanširamo.
7.
Ohladimo ga v mrzli vodi z nekaj ledu in ga olupimo.
8.
Razrežemo ga na četrtinke.
9.
Izdolbemo mu sredico in narežemo kocke velike 1 x 1 cm.
10.
ter ga nato narežemo kocke velike 1 x 1 cm
11.
Slanino narežemo na drobne kocke.
12.
Čebulo olupimo in fino nasekljamo.
13.
Peteršilj operemo in ločimo liste ter stebla. Nasekljamo samo liste peteršilja.
14.
Peteršilj operemo in ločimo liste ter stebla. Nasekljamo samo liste peteršilja.
15.
Sveže zeljne liste operemo, narežemo na trakove, nato še na kocke v velikosti 2 x 2 cm.
16.
Na maščobi zarumenimo dobro sesekljano čebulo in na kocke narezano slanino. Dodamo mleto papriko in še to na hitro prepražimo. Primešamo na krpice narezano zelje, začimbe in paradižnikov concasse.
17.
V večjem loncu zavremo vodo, jo osolimo, v njej skuhamo testeninske krpice. Kuhamo jih dobri 2 minuti. Ko so kuhane, jih odcedimo in splahnemo pod hladno vodo
18.
Zmehčanemu zelju prilijemo vino in še nekaj minut dušimo. Nato dodamo kuhane, dobro odcejene krpice in sesekljan peteršilj. Po okusu dosolimo. Vse skupaj dobro premešamo in ogrejemo.
19.
Ohrovt operemo, natrgamo, začinimo s soljo, poprom in oljčnim oljem. Položimo ga na pekač in pečemo v pečici na 150 ℃, 10 minut.
20.
Stebelno zeleno očistimo in narežemo na drobne kocke.
21.
Čebulo olupimo in fino nasekljamo
22.
Slanino narežemo na drobne kocke.
23.
V kozici jo prepražimo z nekaj maščobe.
24.
Prepraženi slanini dodamo na kocke narezano stebelno zeleno.
25.
Zmesi dodamo še nasekljano čebulo. Vse skupaj na nizki temperaturi pražimo 10 minut.
26.
Na koncu zmesi dodamo vse začimbe, vino in vermut noilly prat.
27.
Zmes zalijemo s piščančjo osnovo, zavremo in počasi kuhamo še 20 minut.
28.
Omako nato precedimo in postrežemo poleg zeljnih krpic.