Čas kuhanja:

15 min

Conditum paradoxum

Začinjeno vino so pili že stari Rimljani, o njem je v 4. ali 5. stoletju pisal slavni rimski gurman Apicij, z njim so nazdravljali tudi v rimski Ljubljani - Emoni, pa v Žumberaku-Samoborskem gorju.

Gurman
Gurman
Image
Refošk
Žafran
Lovorjev list
Poper
Med
Datelj

  • 170 g medu
  • 1 steklenica refoška
  • 0.5 žličke popra
  • 1 lovorjev list
  • ščepec žafrana
  • ščepec mastike
  • 1 datelj

čas priprave

15 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegaterijance

Pijače

Conditum paradoxum

Napitek iz nekoliko nenavadnih sestavin za današnji čas, ki mu začimbe mastika, poper, žafran in datelj dajo posebno aromo.

Priprava

Koraki priprave

1.

V kozici segrejemo 150 ml vina in med. Med kuhanjem odstranimo pene in po potrebi postopek ponovimo. (Apicij piše, da je mešanico potrebno toliko časa vreti, da vino nekoliko izhlapi).

2.

Odstranimo z ognja in še vročemu dodamo vse začimbe. Datlju odstranimo koščico in jo prepražimo ter dodamo vinu skupaj s pretlačenim mesom datlja. Mešanico ohladimo in prilijemo preostalo vino. Pred serviranjem precedimo. Postrežemo hladno.

Zanimivosti

Zanimivosti

Hrana je pomenila Rimljanom veselje in priložnost za druženje. Prav tako vino, ki so ga mešali z vodo, različnimi zelišči, začimbami in medom. Recept za začinjeno vino najdemo v edini iz antike ohranjeni kuharski knjigi De re coquinaria (Umetnost kuhanja), ki je bila napisana v 4. ali 5. stoletju. Recepti so verjetno delo bogatega Rimljana Apicija, sladokusca, dobrojedca in izumitelja številnih za pripravo zapletenih in nenavadnih jedi. Priprava začinjenega vina je po njegovih besedah namenjena izkušenim kuharjem, ki bodo vino pripravili z vso skrbnostjo in natančnostjo.

Podobni recepti

Pijače

Zeleni napitek

Pijače

Hruševka

Juha