Čas kuhanja:

120 min

Dimljena postrv z mlado špinačo, tatarsko ajdovo kašo, rdečo peso in pinjolami

Sočna, okusna, zdrava, hladna solata. Še angelčki bi jo jedli …

Gurman
Gurman
Image
Rdeča pesa
Tatarska ajdova kaša
Prekajena rdeča postrv
Mlada špinača
Hruške sorte viljamovka
Pinjole
Zbrinca
Voda
Bel balzamičen kis
Sol
Poper
Koriander

Sestavine

  • 20 dag rdeče pese
  • 20 dag tatarske ajdove kaše
  • 60 dag prekajene rdeče postrvi
  • 15 dag mlade špinače
  • 20 dag hruška viljamovka
  • 7 g pinjol
  • 5 g sira zbrinc

Marinada

  • 1 dl vode
  • 1 dl belega balzamičnega kisa
  • 2 dag sladkorja
  • 5 g soli
  • cel poper in koriander

čas priprave

120 min

količina

6 OSEBE

Primerno tudi za

Vsejedci

Ribje jediSolate

Postrv je cenjena sladkovodna riba, ki vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Postrvi pogosto pripravljamo pečene s tržaško omako. Odlične so tudi dimljene in kot glavna sestavina solate z zelenjavo, tatarsko ajdovo kašo ali cojzlo, ki se v zadnjem času zaradi vse večjega zavedanja ljudi o pomenu uživanja zdrave prehrane zopet vrača na naša polja in s tem na naše krožnike. Za piko na i pa sestavljeni solati iz dimljene postrvi, špinače, tatarske ajdove kaše in rdeče pese dodamo prepražene pinjole.

Kult316

Video recepta

Sočna, okusna, zdrava, hladna solata. Še angelčki bi jo jedli …

Priprava

Koraki priprave

1.

Očiščeno in neolupljeno peso postavimo v pekač na 1 cm debelo podlago iz grobe soli. Pokrijemo z alufolijo in pečemo na 180 °C, približno 1 do 1,5 ure, odvisno od debelosti pese.

2.

Pečeno olupimo, ohladimo in narežemo na enakomerne kocke.

3.

Tatarsko ajdovo kašo skuhamo. Kuhamo jo po navodilih, ki so navedena na embalaži. Lahko pa kašo tudi namočimo v hladni vodi čez noč in jo naslednji dan skuhamo do mehkega.

4.

Prekajeno postrv očistimo, odstranimo kožo in kosti ter narežemo na primerne rezine.

5.

Hruško olupimo, narežemo na kocke.

6.

Pripravimo marinado. Vse sestavine združimo in zalijemo po narezani hruški. Pustimo na hladnem nekaj ur ali čez noč, za hitrejši postopek pa lahko tudi kompresiramo z vakuumom.

7.

Pinjole suho popražimo na ponvi do zlate barve. Špinačo operemo in osušimo.

8.

Sir zbrinc nastrgamo na oblance.

9.

Sestavimo krožnik kot sestavljeno solato: vse sestavine lepo zložimo na krožnik in na koncu prelijemo še z marinado iz hrušk.

Neli Selan

Neli Selan

Kot predavateljica v višješolskem študijskem programu gostinstvo in turizem je že več let zaposlena na BIC Ljubljana. Strokovne nasvete in okusne recepte redno deli v radijskih oddajah za otroke in Odprti kuhinji, priljubljeni prilogi časopisa NeDelo. Poleg pedagoškega dela je Neli že vrsto let tudi vodja priljubljenih otroških kulinaričnih delavnic "Mami, oči, v soboto kuham jaz", kjer z veseljem ustvarja nove recepte in otrokom omogoča, da vstopijo v čarobni svet kulinarike. Je dobitnica medalje za odličnost v kulinariki na mednarodnem tekmovanju Euroskills.

Zanimivosti

Zanimivosti

Človek je v preteklosti vedno živel v sožitju z naravo, kjer je našel, nabral ali ujel tudi hrano. Ribe so lovili v rekah in potokih, ena od njih je poleg lipanov, sulcev, ščuk, smučev, klenov, krapov in somov, tudi potočna postrv, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Med tradicionalnimi načini priprave postrvi je povaljana v ajdovi ali koruzni moki in ocvrta, lahko pa jo postrežemo tudi dimljeno z ajdovo kašo. Kaša, imenovana tatarka, se je na slovenskem ozemlju uveljavila sredi 19. stoletja. Kar nekaj časa tatarske ajde nato ni bilo na naših poljih, sedaj se pa zopet prideluje. Tradicijo pridelave in predelave ohranja zlasti Mlinarstvo Rangus v okolici Šentjerneja na Dolenjskem. Z raziskovanjem tatarske ajde in njene uporabe v prehrani se danes veliko ukvarja dr. Blanka Vombergar s sodelavci na Izobraževalnem centru Piramida Maribor ter prof. dr. Ivan Kreft z Inštituta za nutricionistiko. Ob tem so pri založbi Kmečki glas izdali tudi knjigo različnih receptov z naslovom Ajda.

Podobni recepti

Sardele
Ribje jedi

Sardele na šavor

Ribje jedi

Ješprenjčkova rižota z brancinom in šparglji

Juha