Čas kuhanja:

40 min
Zahtevnost

Hopel popel

Hitro pripravljena bogata mesno-krompirjeva jed, ki je kot nalašč primerna za hitrejši tempo življenja. V preteklosti pogosta na hotelskih jedilnikih (hotel Union), danes pa del projekta Okusi Ljubljano in Uživam tradicijo.

Gurman
Gurman
Image
Krompir
Slanina
Svinjska ribica
Kranjska klobasa
Por
Jajca
Mleko
Drobnjak
Sol
Poper

Sestavine

  • 60 dag krompirja
  • 10 dag slanine (narezana na rezine)
  • 20 dag svinjske ribice
  • 1 par kranjskih klobas
  • 10 dag zelenega dela pora
  • 3 jajca
  • 3 jedilne žlice mleka
  • šopek drobnjaka
  • sol
  • poper
  • olje

čas priprave

40 min

količina

5 OSEBE

Primerno tudi za

Vsejedci

Mesne jedi

Hopel popel

Hopel popel je jed z nenavadnim imenom, a zelo preprosta za pripravo in odličnega okusa. Je samostojna jed, ki jo lahko ponudimo s solato. Pripravimo jo iz mesa in mesnih izdelkov, čebule ali pora, jajc, mleka, začimb in soli. V Sloveniji jo pripravljamo že tako dolgo, da je postala del naše kulinarične tradicije.

Kult316

Video recepta

Hitro pripravljena bogata mesno-krompirjeva jed, ki je kot nalašč primerna za hitrejši tempo življenja. V preteklosti pogosta na hotelskih jedilnikih (hotel Union), danes pa del projekta Okusi Ljubljano in Uživam tradicijo.

Priprava

Koraki priprave

1.

Krompir operemo in skuhamo skupaj z lupino. Kuhamo ga približno 20 minut oz. odvisno od velikosti krompirja.

2.

Ko je kuhan, ga olupimo in narežemo na rezine.

3.

Kranjsko klobaso skuhamo v vodi.

4.

Rezine slanine položimo na krožnik obložen s papirjem za peko in pečemo v mikrovalovni pečici 2 minuti.

5.

Pečeno slanino nadrobimo.

6.

Svinjsko ribico narežemo na manjše kocke.

7.

Por narežemo na kolobarje.

8.

Drobnjak drobno nasekljamo.

9.

Kranjsko klobaso narežemo na tanjše kolobarje.

10.

Svinjsko ribico na ponvi z nekaj maščobe popražimo, jo začinimo s soljo in poprom.

11.

Zmesi dodamo por in kranjsko klobaso.

12.

Vse dobro prepečemo, zmesi dodamo na rezine narezan krompir. Začinimo.

13.

Medtem v posodici zmešamo mleko, jajca, sol in poper.

14.

Zmes zalijemo čez krompir in meso ter vse skupaj zapečemo v pečici na 200 ℃. Pečemo 10 minut. Ko je zmes pečena, posujemo še s slanino in drobnjakom.

Neli Selan

Neli Selan

Kot predavateljica v višješolskem študijskem programu gostinstvo in turizem je že več let zaposlena na BIC Ljubljana. Strokovne nasvete in okusne recepte redno deli v radijskih oddajah za otroke in Odprti kuhinji, priljubljeni prilogi časopisa NeDelo. Poleg pedagoškega dela je Neli že vrsto let tudi vodja priljubljenih otroških kulinaričnih delavnic "Mami, oči, v soboto kuham jaz", kjer z veseljem ustvarja nove recepte in otrokom omogoča, da vstopijo v čarobni svet kulinarike. Je dobitnica medalje za odličnost v kulinariki na mednarodnem tekmovanju Euroskills.

Zanimivosti

Zanimivosti

Mesno krompirjeva jajčna jed je povezana s ponudbo restavracije ljubljanskega Grand hotela Union, kjer so jo začeli pripravljati že leta 1920. Posamezni kuharji jo interpretirajo na različne načine, glede na uporabljene sestavine. Jed izvira iz Berlina, poznana pa je po vsem svetu v mnogih lokalnih in regionalnih različicah. Njeno originalno ime Hoppelpoppel izvira iz nemških besed hops (poskok) in popelig (boren, navaden), ki pojasnjujeta namen te jedi in njeno enostavno pripravo. Temeljna osnova jedi je meso, krompir, čebula in jajca. V Sloveniji se je najpogosteje uporabljala svinjska ribica, slanina, prekajena šunka in vratovina, v novejših interpretacijah tudi kranjska klobasa.

Vir: Bogataj, Janez (2014). Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele. Ljubljana: Turizem Ljubljana.

Podobni recepti

Mesne jedi

Svinjska pečenka, pečena gomoljna zelenjava, gratiniran nadevan krompir

Mesne jedi

Zeljne krpice s slanino

Mesne jedi

Govnač s kranjsko klobaso

Juha