Čas kuhanja:

30 min

Hruševka

Pogosto prezrta pijača, ki jo je v svojih Črticah* omenjal tudi Ivan Cankar – »V neki prostorni veži smo sedeli na klopi za mizo, jedli smo pšenični kruh in pili mrzlo, sladko hruševko«.

Gurman
Gurman
Image
Klinčki
Cimet
Limona
Voda
Jabolčni sok
Cvetlični med
Polsladko vino
Pomaranča
Suhe hruške

  • 30 dag suhih hrušk
  • 0.5 dcl soka pomaranče
  • 0.5 dcl soka limone
  • 0.25 l polsladkega vina
  • 0.1 l jabolčnega soka
  • 2 l vode
  • cimet
  • klinčki
  • janeževa zvezda
  • 1 dag vanilin sladkorja
  • 2 dag cvetličnega medu

čas priprave

30 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Pijače

Hruševka

Hruševka je osvežilna, rahlo alkoholna pijača iz suhih hrušk, ki je primerna za vse letne čase. Pripravlja se jo na različne načine, mi smo jo pripravili iz suhih hrušk, vode, vina, citrusov in jabolčnega soka, začimb ter sladkali z medom in vanilijevim sladkorjem.

Kult316

Video recepta

Pogosto prezrta pijača, ki jo je v svojih Črticah* omenjal tudi Ivan Cankar – »V neki prostorni veži smo sedeli na klopi za mizo, jedli smo pšenični kruh in pili mrzlo, sladko hruševko«.

Priprava

Koraki priprave

1.

Hruške razpolovimo in jih damo v večji lonec.

2.

Zmesi dodamo sok polovice pomaranče in polovice limone, jabolčnega soka, polsladko vino, vodo in vanilin sladkor.

3.

Dodamo še med in začimbe (cimet, klinčke, janeževo zvezdo).

4.

Zmes kuhamo 30 minut in nato jo dobro ohladimo.

5.

Hruševko postrežemo s koščki hrušk.

Neli Selan

Neli Selan

Kot predavateljica v višješolskem študijskem programu gostinstvo in turizem je že več let zaposlena na BIC Ljubljana. Strokovne nasvete in okusne recepte redno deli v radijskih oddajah za otroke in Odprti kuhinji, priljubljeni prilogi časopisa NeDelo. Poleg pedagoškega dela je Neli že vrsto let tudi vodja priljubljenih otroških kulinaričnih delavnic "Mami, oči, v soboto kuham jaz", kjer z veseljem ustvarja nove recepte in otrokom omogoča, da vstopijo v čarobni svet kulinarike. Je dobitnica medalje za odličnost v kulinariki na mednarodnem tekmovanju Euroskills.

Zanimivosti

Zanimivosti

Iz suhih hrušk so ljudje pogosto pripravljali mošt, hruševko (hruševo vodo), kompot, sadno vino in žganje. Suhe hruške so v preteklosti zelo veliko dodajali k močnikom, kašam, nadevom za krape …  Uporabljali so jih tudi in v zdravilstvu, tako so hruškov kompot brez dodanega sladkorja uživali kot dietno jed.

Mlado listje hruške pa so uporabljali za čaj proti boleznim mehurja in ledvic.

Podobni recepti

Pijače

Zeleni napitek

Pijače

Conditum paradoxum

Juha