Čas kuhanja:

50 min

Ješprenjčkova rižota z brancinom in šparglji

Če ječmen oluščimo, dobimo ješprenj, ki je v kombinaciji z brancinom in šparglji prava popestritev pomladnih kosil.

Gurman
Gurman
Image
Ješprenj
Šalotka
Česen
Šparglji
Ribja osnova
Brancin
Maslo
Sir

Sestavine

  • 160 g ješprenja
  • 60 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 200 g špargljev
  • ribja osnova
  • 160 g brancinovega fileja
  • 160 g dimljenega brancina
  • 40 g masla
  • 30 g sira zbrinca

čas priprave

50 min

količina

6 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Ribje jedi

Ješprenčkova rižota z brancinom in šparglji

Jed iz lokalnih in sezonskih sestavin, ki se jo pripravlja spomladi, ko rastejo šparglji. Najboljša je z divjimi šparglji.

Priprava

Koraki priprave

1.

Ječmen kuhamo v rahlo osoljeni vodi. Še ne povsem zmehčanega odcedimo. Brancinove fileje očistimo, začinimo, poširamo ali skuhamo v vakumu. Šalotko in česen nasekljamo. Šalotko prepražimo, dodamo česen, da zadiši. Primešamo spodnje dele narezanih špargljev, popražimo in dodamo ješprenj.

2.

Zalijemo s pivom in z malo osnove, začinimo. Pokrito dušimo, da se ješprenj zmehča. Po potrebi prilivamo  osnovo. Proti koncu dušenja dodamo natrgano meso dimljenega brancina. Pred serviranjem primešamo maslo in  dodamo meso brancina, ki smo ga poširali ali pa skuhali v vakuumu.

3.

Serviranje

Serviramo v globok krožnik. Potresemo z naribanim sirom, obložimo s sotiranimi vršički špargljev, mladimi poganjki in pomladnimi cvetovi.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Kuhana ječmenova kaša ali ješprenj sodi med najstarejše jedi. Lahko ji dodamo fižol, klobaso ali prekajeno svinjsko meso in dobimo ričet, ki je splošno razširjena enolončnica. Sodobne interpretacije dopuščajo tudi različne druge dodatke, kot so file brancina, dimljeni brancin in šparglji, ki pa so značilni za primorski del Slovenije.

Podobni recepti

Sardele
Ribje jedi

Sardele na šavor

Ribje jediSolate

Dimljena postrv z mlado špinačo, tatarsko ajdovo kašo, rdečo peso in pinjolami

Juha