Čas kuhanja:

75 min

Krompirjevka iz vlečenega testa

Srečnim ljudem po navadi pravimo »Ti imaš pa res krompir,« a imeti krompir v življenju ni več dovolj! Treba ga je znati pripraviti in servirati, kako pa to naredimo, preizkusite sami s pripravo nekoliko prirejene krompirjevke iz Prezida (Hrvaška).

Gurman
Gurman
Image
Krompir
Kisla smetana
Maslo
Sladkor

Sestavine za vlečeno testo

  • 250 g moke
  • sol
  • 25 g olja
  • 1 dl kisle smetane
  • 80 g masla/sončničnega olja

Sestavine za nadev

  • 1 kg krompirja
  • 2 dl kisle smetane
  • 80 g masla/sončničnega olja
  • sladkor

čas priprave

75 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Brezmesne jedi

Krompirjevka iz vlečenega testa

Je preprosta, a zelo okusna jed, zlasti, ko je topla. Je iz vlečenega testa in nadeva. Osnovna surovina pa je vedno – krompir.

Priprava

Koraki priprave

1.

Vlečeno testo pripravimo tako, da moko presejemo, dodamo olje, malo soli ter mlačno vodo. Zgnetemo v mehko in prožno testo. Vodo dodajamo postopoma, da ni testo preveč mokro.

2.

Zgneteno testo zavijemo z živilsko folijo in ga pustimo počivati na hladnem vsaj 30 minut.

3.

Za nadev krompir umijemo in olupimo. Nastrgamo ga s strgalom na veliko velikost.

4.

Vlečeno testo razvaljamo in raztegnemo kot za zavitek, ga premažemo z maščobo in kislo smetano. Na premaz dodamo nariban surov krompir ter ga malo posladkamo. S pomočjo prtiča ga zavijemo kot zavitek in pečemo v ogreti pečici na 180 ℃ 30 minut. Pečenega po vrhu namažemo z maščobo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Neli Selan

Neli Selan

Kot predavateljica v višješolskem študijskem programu gostinstvo in turizem je že več let zaposlena na BIC Ljubljana. Strokovne nasvete in okusne recepte redno deli v radijskih oddajah za otroke in Odprti kuhinji, priljubljeni prilogi časopisa NeDelo. Poleg pedagoškega dela je Neli že vrsto let tudi vodja priljubljenih otroških kulinaričnih delavnic "Mami, oči, v soboto kuham jaz", kjer z veseljem ustvarja nove recepte in otrokom omogoča, da vstopijo v čarobni svet kulinarike. Je dobitnica medalje za odličnost v kulinariki na mednarodnem tekmovanju Euroskills.

Zanimivosti

Zanimivosti

Vrsta pogače iz vlečenega testa in nadeva iz krompirja. Izraz pogača se je v preteklosti pogosto uporabljal za boljše pečene močnate jedi. Krompirjevko je možno pripraviti iz različnih vrst testa. Poleg vlečenega testa, se pripravlja še iz krompirjevega testa in kvašenega testa.

Gojenje krompirja se je na Slovenskem uvajalo v 18. stoletju, splošneje se je uveljavil v prvi polovici 19. stoletja zaradi večletne slabe letine žita in z njo povezane lakote. Sprva je bil krompir v rabi za krmo prašičev in kuhanje žganja, šele nato za uživanje. Danes je v kulinariki nepogrešljiv.

Podobni recepti

Brezmesne jedi

Zagorski štruklji

Brezmesne jedi

Pečeni sirovi štruklji s fižolovo peno

Juha