Čas kuhanja:

40 min

Lešnikovi amareti

Skrivnost je v mletju. Povsem enostavni za pripravo in odličnega okusa. Ne bo vam žal. Recept izvira iz Vrsarja (HR).

Gurman
Gurman
Image

Sestavine

  • 5 jajc
  • 0.5 kg lešnikov
  • 0.5 kg sladkorja
  • 0.5 g vanilin sladkor (1 vanilin šećer)

čas priprave

40 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Sladka peciva

Lešnikovi amareti

Ker so bili na območju Vrsarja nekoč veliki nasadi lesk, so iz lešnikov začeli pripravljati vrsarske amarete.

Priprava

Koraki priprave

1.

Lešnike grobo zmeljemo. Jajca s sladkorjem stepemo. Primešamo mlete lešnike. Oblikujemo majhne kroglice. Naložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo v pečici 15–20 minut na 180 °C. *Skrivnost dobrih lešnikovih amaretov je v ročnem mletju lešnikov na mlinček.

Karmen Pilat

Karmen Pilat

Rojena je v Vrsarju in v prostem času že od nekdaj rada kuha in pripravlja sladice. Tradicionalni recept za amarete je pred 27 leti dobila od znanke ob svoji poročni zabavi, sama pa ga je prilagodila tako, da je vključila v recept vanilin sladkor. Ta recept je sčasoma postal najbolj razširjen recept v Vrsarju za vrsarske amarete. Njihova posebnost je v osnovni sestavini - lešniku, za razliko od klasičnih amaretov, ki se pripravljajo iz mandljev.

Podobni recepti

Sladka peciva

Vodnikove prestice

Sladka peciva

Poprtnik – božični kruh

Sladka peciva

Snežne kepe z vanilijevo kremo

Juha