Čas kuhanja:

60 min

Sirovi štrukeljci v juhi

Gurman
Gurman
Image
Moka
Jajce
Voda
Sol
Olje

Sestavine za testo

  • 250 g mehke moke
  • 1 dl mlačne vode
  • sol
  • 20 g olja
  • 1 jajce

Sestavine za nadev

  • 50 g masla
  • 2 jajci
  • 700 g skute
  • 1 dl kisle smetane
  • 20 g drobtin ali pšeničnega zdroba
  • sol

Sestavine za juho

  • 2.5 l zelenjavne osnove
  • 2 dl kisle smetane
  • 30 g moke
  • sol, muškatni orešček
  • drobnjak ali peteršilj

čas priprave

60 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Juhe

Sirovi štrukeljci v juhi

Sirovi štrukeljci so pripravljeni iz vlečenega testa z nadevom in kuhani. Pripravljamo pa jih lahko skozi celo leto.

Priprava

Koraki priprave

1.

Za testo moko najprej presejemo, v sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje, jajce in solimo. Prilijemo še mlačno vodo in zmešamo sestavine. Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in elastično ter se ne prijemlje rok in posode. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj 30 minut. Pokrijemo s prozorno folijo ali s prtičem.

2.

Spočito testo malo razvaljamo na pomokanem prtu, premažemo z oljem in tanko razvlečemo. Debelejše robove odrežemo in premažemo z nadevom. Zvijemo tanjše štruklje (približno 3 cm premera). S prstom pritisnemo na razdalji 3 cm in prerežemo.

3.

Za nadev maslo penasto umešamo in primešamo še rumenjake. Dodamo pretlačeno skuto, kislo smetano, sol in drobtine.  Narahlo umešamo še sneg iz beljakov.

4.

Za pripravo juhe zelenjavno (jušno) osnovo zavremo, začinimo, zakuhamo podmet iz kisle smetane (zmešamo kislo smetano in moko). Dobro prevremo in zakuhamo štrukeljce. Pred serviranjem potresemo narezan drobnjak ali sesekljan peteršilj.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Štruklji (beseda štrukelj – Struckel je prevzeta iz avstrijske nemščine) so ena izmed najbolj značilnih slovenskih prazničnih jedi. Jed ima zavito, polžasto obliko. V različnih izvedenkah in načinih priprave jih poznajo v vseh slovenskih gastronomskih regijah. Razlikujejo se po nadevih, sladkih in slanih. Splošno razširjeni so sirovi ali skutni štruklji. Najbolj pogosto se za pripravo štrukljev uporablja vlečeno testo. Lahko jih kuhamo, zavite v prtiču, ali pečemo. Odlični so tudi kuhani v juhi. Uživamo jih kot samostojno jed ali prilogo. Najbolj značilni slovenski štruklji so s pehtranovim nadevom.

Podobni recepti

Juhe

Goveja juha z jetrnimi cmočki

Juha