Čas kuhanja:

180 min

Svinjska pečenka, pečena gomoljna zelenjava, gratiniran nadevan krompir

Odlična ideja za naslednje nedeljsko kosilo – svinjska pečenka s pečeno zelenjavo in krompir, pripravljen na nekoliko drugačen način. Za prste obliznit dobro!

Gurman
Gurman
Image
Svinjski hrbet
Lovorov list
Kumina
Sol
Poper
Olje
Jušna zelenjava

Svinjska pečenka

  • 1 kg svinjskega hrbta ali vratu brez kosti
  • česen
  • lovorov list
  • kumina
  • sol
  • poper
  • olje
  • jušna zelenjava (korenje, koleraba, zelena ...)

Pečena gomoljna zelenjava

  • 1 kg gomoljne zelenjave (rdeče in rumeno korenje, gomolj zelene, pastinak, koleraba)
  • 20 dag šalotke
  • česen
  • timijan
  • rožmarin
  • sol
  • poper
  • rastlinsko olje

Gratiniran nadevan krompir

  • 40 dag krompirja
  • 3 dag kraške pancete
  • 5 dag kravje skute
  • sol
  • poper
  • drobnjak
  • timijan
  • 5 dag tolminskega sira

čas priprave

180 min

količina

6 OSEBE

Primerno tudi za

Vsejedci

Mesne jedi

Svinjsko pečenko s krompirjem so pogosto pripravljali v meščanski kuhinji in je še danes odlična izbira za pripravo nedeljskega kosila. Skrivnost dobre pečenke je v mariniranju z začimbami in soljo. Namesto praženega krompirja pa se k pečenki zelo dobro poda tudi krompir, ki ga pripravimo nadevanega s kraško panceto, skuto in začimbami ter gratiniramo v pečici. Za okusen in barvno usklajen krožnik pa poskrbimo še s pečeno gomoljno zelenjavo.

Priprava

Koraki priprave

Svinjska pečenka

1.

Očiščeno meso natremo s soljo, poprom, sesekljanim česnom, lovorovim listom in kumino. Pustimo eno uro ali več, da se marinira.

2.

Marinirano meso postavimo na pomaščen pekač. Zraven lahko dodamo še narezano jušno zelenjavo in čebulo. Pokrijemo z alu folijo in pečemo v pečici na 120°C dve uri. Nato meso odkrijemo, povečamo temperaturo in rjavo zapečemo. Pečeno meso preložimo, pokrijemo s folijo in pustimo 15 minut, da se mesni sokovi umirijo. Pečenkina omaka: v pekač, kjer se je pekla pečenka, prilijemo malo juhe ali osnove in pokuhamo oziroma deglaziramo vse zapečene ostanke mesnih sokov. Tekočino precedimo in po potrebi zgostimo s podmetom. Zgostimo lahko tudi tako, da zelenjavo, ki se je pekla ob pečenki, gladko zmeljemo skupaj z omako.

Pečena gomoljna zelenjava

3.

Zelenjavo olupimo in narežemo na kocke (2 x 2 cm). Damo jo na pomaščen pekač, dodamo še šalotko, česen in začimbe.

4.

Spečemo v pečici. Pečemo na 180 ℃ 25 minut. Na začetku lahko pokrijemo s folijo, da se zelenjava zmehča, na koncu odkrijemo in zapečemo.

Gratiniran nadevan krompir

5.

Manjše krompirje dobro operemo in skuhamo z lupino.

6.

Nekoliko ga ohladimo, krompirje prerežemo in izdolbemo sredico. Izdolben krompir pretlačimo, zmešamo z ocvrto kraško panceto, skuto in naribanim sirom ter začinimo.

7.

Pripravljeno zmes nadevamo v krompirjeve posodice, potresemo s sirom.

8.

Krompir zapečemo v prej ogreti pečici 15 minut na 180 ℃.

9.

Serviranje nedeljskega krožnika: na servirno posodo naložimo pečeno zelenjavo, obložimo z nadevanim krompirjem, dodamo pečenko in polijemo s pečenkino omako. Omako lahko serviramo tudi posebej v omačnici.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Svinjska pečenka je bila na mizi ob posebnih priložnostih, ob nedeljah, pogosteje ob večjih koledarskih praznikih (dan spomina na mrtve, božič, novo leto, pust …), osebnih praznikih (poroka), ob smrti na pogrebščini in sedmini … Nepisano pravilo pravi, da je za novo leto treba jesti svinjsko meso, saj svinja rije z rilcem naprej, kokoši pa s kremplji brskajo nazaj.

Prašič se je vedno predelal in uporabil v celoti, ničesar se ni zavrglo. Predstavlja simbol obilja, bogastva, sreče in zadovoljstva. Zavetnik prašičev in rejcev je sveti Anton Puščavnik, ki goduje 17. januarja.

Podobni recepti

Mesne jedi

Zeljne krpice s slanino

Mesne jedi

Govnač s kranjsko klobaso

Mesne jedi

Leteči žganci z masovnikom, sotiran grah, karamelizirana jabolka z brusnicami

Juha