Čas kuhanja:

40 min

Vodnikove prestice

Enostavno morate jih poskusiti. Dan začnite s skodelico kave in mehkimi presticami.

Gurman
Gurman
Image

Sestavine

  • 160 g moke
  • 70 g surovega masla
  • 105 g sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • malo janeža

čas priprave

40 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Sladka peciva

Vodnikove prestice

Mehke, sladke prestice so preprosti piškotki, ki jim poseben okus dajeta janež in kristalni sladkor, s katerim so posute.

Priprava

Koraki priprave

1.

Surovo maslo narežemo na kocke in mu dodamo sladkor ter rumenjake in vse dobro zmešamo. Dodamo moko in malo janeža ter vse skupaj dobro zgnetemo. Oblikujemo prestice, jih premažemo z beljakom in potresemo s kristalnim sladkorjem. Pečemo 10 minut v preje ogreti pečici na 170 °C.

Bic Ljubljana

Bic Ljubljana

BIC Ljubljana ima na področju izobraževanja o slaščičarstvu v Sloveniji bogato tradicijo. Sledi najnovejšim trendom v slaščičarstvu, prav tako pa obuja, ohranja in po potrebi tudi prilagaja recepte iz kulinarične dediščine potrebam sedanjosti. Recept za Vodnikove mehke prestice so tako učitelji na BIC Ljubljana nekoliko prilagodili, v okviru slaščičarskih delavnic pa jih pečejo dijaki v programu slaščičar.

Zanimivosti

Zanimivosti

Posodobili smo recept, zapisan v Kuharskih bukvah Valentina Vodnika. Kuharske bukve so prva kuharica v slovenskem jeziku, ki je bila izdana leta 1799. Vodnikove Mehke prestice so na strani 101, številka recepta je  163.
Vir: Valentin Vodnik, 1799: Kuharske bukve, Lublana: Kleinmajerji skusi saklado Andrea Gassler na tergi Nro. 190,  str. 101.

Podobni recepti

Sladka peciva

Lešnikovi amareti

Sladka peciva

Poprtnik – božični kruh

Sladka peciva

Snežne kepe z vanilijevo kremo

Juha