Čas kuhanja:

120 min

Zagorski štruklji

Priprava te tradicionalne jedi je posebna veščina večine gospodinj na območju hrvaškega Zagorja. Sedaj jo lahko pripravite tudi vi, tradicionalnih pa se lahko najeste ob obisku Krapinsko-Zagorske županije, še zlasti takrat, ko poteka vsakoletna Štruklijada.

Gurman
Gurman
Image
moka
sol
jajce
olje
kis
voda

Vlečeno testo

  • 25 dag moke (pol ostre, pol mehke)
  • žlička soli
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • žlica kisa
  • 1.5 dl mlačne vode

Nadev

  • 50 dag skute
  • 5 dag kisle smetane
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Preliv

  • 2 dcl sladke smetane
  • jajce
  • ščepec soli

čas priprave

120 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijanci

Brezmesne jedi

Zagorski štruklji

Zaščiteni zagorski štruklji so pripravljeni iz svežega kravjega sira, domačega masla, jajc in koruzne moke, pomešane s pšenično, premazani z domačo smetano in zapečeni v krušni peči. Recept smo nekoliko prilagodili. Preizkusite ga, ne bo vam žal.

Priprava

Koraki priprave

1.

V presejano moko naredimo jamico in vanjo damo jajce, vodo, olje, kis in sol. Sestavine premešamo.

2.

Gnetemo približno 10 minut, oziroma toliko časa, da se testo odlepi od površine in rok. Testo naj bo mehko, gladko in elastično. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut pri sobni temperaturi.

3.

Pripravimo vse sestavine za nadev in jih dobro premešamo.

4.

Testo razvaljamo na pomokanem prtu.

5.

Z rokami ga razvlečemo.

6.

Testo nato premažemo z oljem in ga tanko razvlečemo v pravokotno obliko. Debelejše robove odstranimo. Razvlečeno testo premažemo z nadevom, nadev namažemo po tretjini testa. Preostalo testo pokapamo z maslom ali oljem. Štrukelj zavijemo s pomočjo prta. Po dolžini ga nekoliko razpotegnemo in poravnamo, da se nadev lepše porazdeli.

7.

S pomokanim ročajem kuhalnice zavitek z rahlim pritiskom najprej razdelimo na 20 kosov. S pomočjo majhnega krožnika ga razrežemo. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom in prelijemo z delom preliva (preliv pripravimo tako, da kislo smetano in jajce gladko zmešamo ter solimo). Pečemo v prej ogreti pečici 30-40 minut na 180 ℃. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s preostankom smetanovega preliva, nato pa postavimo v pečico še za deset minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople. Po želji jih lahko potresemo s sladkorjem v prahu.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Štruklji (beseda štrukelj – Struckel je prevzeta iz avstrijske nemščine) so ena izmed najbolj značilnih prazničnih jedi. Zagorski štruklji so avtohtona hrvaška sladica. Posvečena jim je tudi prireditev Štruklijada, ki jo v poletnih mesecih organizirajo v Krapinsko-Zagorski županiji na različnih področjih kulturne dediščine. Poteka že od leta 2009 in njen osnovni cilj je promocija ter zaščita te jedi, ki je prepoznavna blagovna znamka Zagorja. Na prireditvi se s štruklji predstavijo in tekmujejo številni gostinci, vsako leto pa privabi veliko obiskovalcev, ki se na ta dan najedo te odlične specialitete, hkrati pa si ogledajo lepote pokrajine ob kulinarični transverzali.

Podobni recepti

Brezmesne jedi

Krompirjevka iz vlečenega testa

Brezmesne jedi

Pečeni sirovi štruklji s fižolovo peno

Juha