Čas kuhanja:

120 min

Zelševka

Znotraj mehka in zunaj hrustljava – to je zelševka.

Gurman
Gurman
Image
Moka
Olje
Mleko
Voda
Sol
Kvas

Sestavine za testo

  • 500 g moke ( ½ ostre in ½ mehke)
  • 0.5 dl olja
  • 1.5 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 majhna žlička soli
  • 0.5 kocke kvasa
  • 0.5 majhne žličke sladkorja

Sestavine za nadev

  • 40 g masti ali olja
  • 1 šop zelenega dela mlade čebule
  • 1 šop drobnjaka
  • 1 šop mete
  • sol, poper

čas priprave

120 min

količina

10 OSEBE

Primerno tudi za

Vegetarijance

Kruh in slano pecivo

Zelševka

Zelševka je sladka ali slana potica, ki je pripravljena iz kvašenega testa in posebnega nadeva iz čebule in zelišč.

Priprava

Koraki priprave

1.

Iz tople vode, kvasa, sladkorja in žlice moke pripravimo kvasec.

2.

Pustimo na toplem, da vzhaja. Moko presejemo in solimo. Primešamo vzhajan kvasec, toplo mleko z oljem.  Gnetemo toliko časa, da testo postane gladko in elastično. Postavimo ga na toplo, da vzhaja. Ko testo naraste na dvojno količino, ga na pomokani deski razvaljamo, pomažemo s stepenim beljakom in posujemo z nadevom iz zelišč. Zvijemo in položimo v pomaščen pekač. Pečemo 45 minut pri temperaturi 160–170°C.

3.

Za nadev zelišča narežemo, prepražimo na olju, solimo, popramo in ohladimo.

Marjeta Cevc

Marjeta Cevc

Ima dolgoletne izkušnje kot učiteljica, predavateljica, inštruktorica, mentorica dijakom in študentom s področja kulinarike. Zaposlena je na BIC Ljubljana, kjer na različne starostne skupine prenaša bogato znanje in veščine o kulinariki. Je avtorica in soavtorica člankov, članica komisij ter mentorica študentom na nacionalnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanjih (Gostinsko turistični zbor Slovenije, Euroskills …).

Zanimivosti

Zanimivosti

Zelševka ali želševka je pomladno poletna potica z nadevom iz drobnjaka. Značilna je za Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko gastronomsko regijo. Njeno ime izvira iz narečne besede »želš«, kar pomeni drobnjak. Pripravlja se sladka, z dodatkom rozin ali slana. Slana želševka se lahko uživa z dušenim kislim zeljem ali joto.

Podobni recepti

Juha